Ali poznate nevarnosti Paradontoze?

Parodontoza je pogosto znana kot “bolezen dlesni” in je zelo pogosto stanje, v katerem se vnamejo dlesni. To vnetje dlesni, ki po navadi poteka v obliki rdečice, otekline in nagnjenosti k krvavitvi med čiščenjem zob, je odziv telesa na določene bakterije, ki se jim je dovoljeno kopičiti na zobeh. Čeprav velik del naredi naš obrambnem sistemu telesa, lahko ta vnetni odziv sčasoma povzroči resno škodo. Če se ne prepreči, se lahko vnetje razširi pod dlesni in vzdolž korenin zob, kar povzroči uničenje periodontalnega ligamenta in podporne kosti. To na koncu vodi do popuščanja in potencialne izgube zob.

Kaj je zobna parodontoza?

Parodontoza je vnetje dlesni in podpornih struktur zob. Je ena najpogostejših človeških bolezni.

Amalgamska plomba

Zgodnja parodontoza bolezen

Parodontozo povzročajo nekatere bakterije (znane kot periodontalne bakterije) in lokalno vnetje, ki ga sprožijo te bakterije. Čeprav so te parodontalne bakterije naravno prisotne v ustih, so škodljive le, če so pogoji za njihovo povečanje v ustih ugodni. To se zgodi, ko se plast bakterij in ostankov hrane, znana kot plaketa, nabere in ostane nemoteno na zobeh, pogosto na težko dostopnih mestih, kot je med zobmi.

Bolj nevarne bakterije lahko uspevajo in se množijo, pri čemer proizvajajo nekatere škodljive stranske proizvode, ki spodbujajo obrambni vnetni odziv telesa v dlesni. Ko bolezen napreduje, kronično vnetje povzroči uničenje kosti čeljusti in izgubo zob. Pri mnogih ljudeh gre za postopen proces, ki poteka več let in se lahko, če se odkrije in zdravi, ustavi. Vendar pa imajo nekateri mlajši odrasli zelo aktivno obliko bolezni, ki povzroča zgodnje popuščanje in izgubo zob.

Kako prepoznam parodontozo?

Parodontoza se vedno začne z vnetjem dlesni, imenovanim gingivitis. To ni vedno lahko prepoznati, vendar je eden od prvih znakov, ki se ga lahko zavedate, krvavitev iz dlesni, ko si umivate zobe. Dlesni so lahko rdeče in otečene, na zobeh pa lahko opazite razbarvani sloj bakterijske plakete.

Če se Paradontoza ne zdravi, lahko gingivitis napreduje v parodontozo, pogosto brez očitnih znakov, da vas na to opozori. Vendar pa nekatere spremembe, ki se lahko pojavijo sčasoma, vključujejo: povečano krvavitev iz dlesni, ki jo lahko povzroči ščetkanje, uživanje hrane ali celo spontano; slab zadah; spremembe v pozicioniranju zob v čeljusti; podaljšanje zob (recesija dlesni); in morda bolečine. Krvavenje iz dlesni je lahko manj opazna pri kadilcih, ker je učinek nikotina na krvne žile blagodejen, zato se lahko bolezenski proces zakrije.

Bela estetska zalivka

Več naprednega vnetja

Pogosto se zgodi, da posameznik ne ugotovi prisotnosti parodontoze, dokler niso stari 40 ali 50 let, do takrat pa je prišlo do velike škode. Vendar pa lahko zobozdravnik med rutinskim pregledom odkrije znake bolezni na precej zgodnejši stopnji in lahko spremlja stanje vaših parodontoz s posebno oceno, imenovano indeks za periodontalni pregled.