Dodatki k prehrani

prehranski-dodatkiNaj vam vaši izvajalci zdravstvenega varstva (vključno z zdravniki, farmacevti in dietetiki) svetujejo katera prehranska dopolnila jemljete, tako da lahko ugotovite kateri dodatki  in dopolnila k in v prehrani  so najboljša za vaše splošno zdravje. Vaš ponudnik zdravstvenega varstva vam lahko pomaga ugotoviti, katero dopolnilo je, če sploh, bi bilo koristno za vas. Voditie evidenco o dopolnilih, kadar jih jemljete, tako kot je treba narediti za vsa vaša zdravila. Opombe specifičnega imena izdelka, odmerke, ki jih zaužijete, kako pogosto jih zauživate, in razlog, zakaj jih uporabljate. Lahko prinesete izdelke, ki jih uporabljate z vami, ko boste obiskali svojega zdravnika. Poleg tega je več neodvisnih organizacij, ki ponujajo testiranje kakovosti in omogočajo izdelkom, ki gredo čez teste, da prikažejo svoje pečate za potrditev. Ti pečati odobritve so zagotovilo, da je izdelek pravilno izdelan, vsebuje sestavine, navedene na etiketi, in ne vsebuje škodljivih ravni onesnaževalcev. Ti pečati odobritve ne zagotavljajo, da je proizvod varen ali učinkovit.

 

Povezave:

Organizacije, ki ponujajo to testiranje kakovosti vključujejo:
-US farmakopeja
-ConsumerLab.com
-NSF International

Ne odločite se za prehranska / prehrambena dopolnila za zdravljenje zdravstvenega stanja, ki ste ga sami diagnosticirali brez posvetovanja z zdravnikom. Ne jemljite dodatke namesto ali v kombinaciji z predpisanimi zdravili brez odobritve svojega zdravnika. Posvetujte se s svojimi izvajalci zdravstvenih storitev o dopolnilih, ki jih jemljete, če ste načrtovani, za katero koli vrsto kirurškega postopka.Izraz “naraven” ne pomeni vedno ˝varen˝. Varnost dodatka ali dopolnila je odvisna od mnogih stvari, kot njegova kemijska sestavina, kako to deluje v telesu, kako je pripravljen in uporabljen odmerek izdelka. Nekatera zelišča (na primer, gabez in kava), lahko poškodujejo jetra. Pred sprejetjem prehranskega dopolnilo preglejte in se pozanimajte o naslednjih  vprašanjih:
-Kakšne so potencialne zdravstvene koristi tega prehransko dopolnila izdelka?
-Kakšne so njegove potencialne koristi za vas?
-Ali so za ta izdelek znana varnostna tveganja?
-Kakšen je pravilen odmerek, ki ga nameravate vzeti?
-Kako v prehrani kdaj in kako dolgo lahko ta dodatek v in k prehrani uporabljate ?

Če ne poznate odgovorov na ta vprašanja, in ne uporabljate informacijskih virov in se posvetujete s svojim izvajalce zdravstvenih storitev, vam uporabo slednjih ne priporočamo. Proizvajalci niso dolžni, da preizkusijo svoje izdelke za varnost in učinkovitost. Nekatera  dopolnila in sestavine k različni prehraniso bila testirana na živalih ali ljudeh. Na primer, je folna kislina je dokazano v študijah, da zmanjša tveganje za okvare ploda pri nosečnicah. Vendar pa drugi dodatki in sestavine niso bili dobro raziskani, ali pa sploh niso bili.bFood and Drug Administration (FDA) ne regulira prehranskih dopolnil; vendar pa jih obravnava kot živila, namesto kot zdravila. Za razliko od proizvajalcev drog, ustvarjalci dodatkov in dopolnil k hrani oziroma prehrani nimajo dolžnosti dokazati, da so njihovi izdelki varni in učinkoviti, preden jih pričnejo prodajati na trgu. Obisk trgovine z zdravo hrano je lahko velika izkušnja. Težko je ugotoviti, katera so taprava za vas,saj lahko izbirate med vrtoglavim izborom prehranskih in prehrabenih dopolnil na policah. Zraven vitaminov in mineralov, tablet za hujšanje, obstaja na tisoče možnosti, med katerimi lahko izbirate. Bodite pozorni saj so informacije o prehranskih dopolnilih pogosto zavajajoče ali nejasne. Težko je vedeti, kateri ponujajo resnične koristi za zdravje, in kateri zgolj dajejo lažne obljube, ali še huje, obstajajo tveganja, da dejansko poškodujete vaše zdravje.