Kaj so kompresijske nogavice?

Kompresijske nogavice so specializirane nogavice, ki so namenjene za pomoč pri preprečevanju nastanka in zaščito pred nadaljnjim napredovanjem venskih motenj , kot so edema, flebitis in tromboze.
Vir: Izberi Nogavice

nogavice-s-kompresijoKompresijske nogavice so elastična oblačila, ki se nosijo okoli noge, vse od stopal do kolen. To zmanjšuje premer razširjene žile in povzroči povečanje venske hitrosti pretoka krvi in ​​učinkovitosti ventila. Kompresijska terapija pomaga zmanjšati  venski pritisk, preprečuje venski zastoj in oslabitve venskih sten in razbremeni težke in boleče noge.

Do kolen visoke kompresijske nogavice se ne uporabljajo le, da bi povečale krvni pretok, temveč se uporabljajo tudi za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov v golenici in prav tako pri zdravljenju spodnjih delov stopal. Vse razjede je po večini možno zdraviti s kompresijskimi nogavicami, a včasih se le te ponovno pojavijo. Zato je pravilna uporaba kompresijskih nogavic obvezna. Zdravniki in drugi specialisti priporočajo, da ljudje vedno nosijo nogavice tesno ob nogi, po njihovi celostni razjedi, za preprečitev ponovitve.

Optimalni gradient tlaka je 18mmHg na gležnju, 14mmHg na stopalih in 10mmHg na kolenih. Čeprav glede na različne članke, ki jih objavljajo priznani akademski medicinski viri pravijo, da je najboljši pritisk 24mm Hg pri gležnju in da je ta pritisk učinkovit pri zmanjševanju prostornine in resnično pomaga bolnikom s tovrstnimi težavami.

Naloge kompresijskih nogavic:

-zmanjšajo obseg nog

-zmanjša obseg žil

-ublaži neugodje

Merjenje tlaka, ki se uporablja pri kompresijskih nogavicah je mmHg, ki je z drugim imenom znam tudi kot živo srebro. Milimeter živega srebra je je enota za tlak. To je atmosferski tlak, ki podpira stolpec živega srebra, ki je visok  1 mm.

Enota je poimenovana po Evangelistu Torricelliju, italijanski fizik in matematik, ki je odkril barometer leta 1643. Kompresijske nogavice so najtesnejše pri gležnjih in nekoliko manj pri kolenih in mečih noge. S stiskanjem površinskih žil, arterij in mišic, kri kroži in se iztisne skozi ožilje obtočil. Kot rezultat se arterijski tlak poveča, kar povzroči več krvi, ki se vrne k srcu in majn krvi, ki se zadrži pri nogah. Obstajata dve vrsti kompresijskih nogavic. Ena je nekoliko bolj prilagojena za športnike in druga za ljudi, ki so manj aktivni. V vsakem primeru je aktivni duh pomemben pri vsakem zdravem človeku, zato so nogavice oblikovane tudi glede gibanja. Študija, ki je bila navedena v Ameriških revijah o zdravstvu je pokazala, da je oblikovano več kot 30% kompresijskih nogavic narobe. Problem nastane, ko ljudje kupujejo nogavice, ki ne pripadajo nobeni znamki ali pa se izdajajo za nekaj kar niso. Pred vsakim nakupom se je potrebno posvetovati tako z zdravnikom in tako kot z osebo od katere boste kupili, le ta vam naj pokaže certifikate, kateri so potrebni za verodostojnost nogavic. Dodatno izobraževanje ni le potrebno pri ljudeh ampak tudi pri celotnem zdravstvenem osebju, tako kot pri medicinskih sestrah, kot pri zdravnikih in specialistih.