Kako kakovostni so barvni tonerji?

Toner je prah, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih in kopirnih strojih, sestoji iz mikroskopsko majhnih delcev črnila s priloženimi barvnimi delci, kot so grafit ali pigmenti. Tonerji in kartuše se prenašajo se  na papir z uporabo statične elektrike in tiskanja s pomočjo toplote. Za barvno tiskanje, se običajno uporablja  cianova, škrlatna, rumena in črna barva. Toner damo v vsebnik imenovan vložek ali kartuša, ter kartušo vstavimo v tiskalnik. Vsak toner pa je nekako odvisen od modela in proizvajalca.

Velikost delcev tonerja

Delci tonerja so zelo majhni, saj merijo približno od 1000 mm do 5 mm, kar je skoraj enako velikosti spore šiitake gob in jih je s prostim očesom zelo težko videti. Običajno je toner dobavljen v obliki vložka oziroma kartuše. Rečeno je, da je število delcev tonerja v enem vložku zelo ogromno in če bi primerjali s človeštvom, presega svetovno populacijo.

Običajno ni strahu pred razprševanjem tonerja, ki je pakiran v vložku. Vendar v primeru, da je poškodovan ali, da vložek pušča ali kaj podobnega, se na tla in v zrak lahko razprši velika količina tonerja. Ker je toner lahkoten kot prah, se že z lahkim vetrom enostavno razprši  okolico. Toner v osnovi ni nevarna snov, vendar je njegova velikost zelo majhna, ter ga posledično lahko vdihnete. Prav tako obstaja možnost, da pride do eksplozije prahu, če pride do vžiga. To velja v primeru, da je v visoki gostoti razpršen v zraku.

Recikliranje tonerja

Reciklirani tonerji se nanaša na izdelke, ki ga vsebujejo, torej kartuše. Zbirajo se prazne kartuše za tonerje, ki so bile uporabljene v laserskih tiskalnikih s tonerji in kopirnih strojih ter se ponovno polnijo in in nato ponvno prodajo. Obstajajo tudi proizvajalci opreme, ki ne dobavljajo originalnega tonerji. Zbirajo prazne kartuše s tonerjem, ter jih ponovno polnijo ali obnavljajo. Kar pa vpliva na opremo v smislu kakovosti in varnosti, kot je naprimer puščanje tonerja. Problem je, da so kartuše pri njih ugodnejše v primerjavi s pristnim tonerjem. Je pa vprašljiva kakovost samega tiskanja in v nekaterih primerih tudi razveljavitev garancije tiskalnika, če se dokaže, da so za napako krivi ne orginalni deli.

Pri ponovnem recikliranju, ponavadi porabljene dele kartuše, tudi obnovijo ali zamenjajo. Reciklirani Tonerji, ki presegajo omejitev uporabe se ponavadi reciklirajo ali zavržejo. Kot smo omenili, kadar izdelek ni originalen, se pojavljajo tudi težave, v smislu recikliranih kartuš pri brizgalnih tiskalnikih. Na drugi strani pa obstajajo tudi tonerji, ki jih lahko uporabnik sam ponovno napolni zaradi lastnosti samega tonerja in kartuše.

Poškodbe tonerja

Ker je toner v obliki prahu (pred segrevanjem na papir) je lahko nevaren za zdravje ljudi, še posebej pri dolgoročnem vdihovanju. Pri delu s tonerjem, na primer pri polnjenju tonerja, morate upoštevati številne varnostne ukrepe, na primer uporabite rokavice iz lateksa, respirator ali vsaj medicinsko masko, da peprečite vstop prahu v telo (pluča). Za odstranitev odvečnega tonerja se uporabljajo posebni sesalniki, saj navadni delce tonerja samo razpršijo po zraku saj gredo skozi filtrirne vrečke.
V zadnjih leti proizvajalci tiskalnikov spodbujajo prizadevanja za recikliranje in ponovno uporabo ter proizvajalcem na trgu ponujajo svoje pristne orginalne izdelke iz recikliranih tonerjev, pri čemer pa kvaliteta ostaja enaka.

 

Tags: