Kako shujšati pred poletjem?

Kako shujšati pred poletjem?

Zmanjšanje telesne teže – znano tudi kot hujšanje ali izguba telesne teže – je zmanjšanje telesne mase pri človeku ali živali. V bistvu gre za zmanjšanje telesne teže, ko telo med presnovo dobiva manj energije v obliki hrane in pijače ko je voljo oziroma, kot ga z bazalnim metabolizmom in telesno dejavnostjo porabite in se posledično torej pojavi negativna energijska bilanca.hujsanje

Kako hujšati pravilno?

Izgubo ciljne teže je mogoče doseči s kombinacijo naslednjih ukrepov:
-zmanjšati vnos kalorij (STR)
-izbor nekaterih živil
-izogibanje določenih, biološko ali kemnično neugodnih učinkovin
-toniranje (povečati stopnjo bazalnega metabolizma)
-povečana telesna aktivnost preko športa in vadbe
-povečana kognitivna dejavnost

Ciljna izguba teže je še posebej potrebna, če ste pretežki, kar se pogosto pojavlja v industrializiranih državah, kjer je le malo ljudi, da bi trdo fizično delali in obilo hrane na voljo. Pri hudi prekomerni telesni teži (debelost), se lahko uporabijo tudi kirurški ukrepi. Cilj diete je doseči normalno težo ali vsaj zmanjšanje prekomerne telesne teže. Le ta obljublja naslednje pozitivne učinke:
-boljše zdravje in zato višja pričakovana življenjska doba
-Povečana kondicija
-več vitalnosti
-uglajen videzhujsanje-prej-potem

Nenamerno hujšanje

Tudi nekatere motnje hranjenja imajo lahko cilj hujšanja, vendar pa je povzročitelj zgrešeno samorazumevanje o podhranjenosti, ali nenamernega hujšanja v obdobjih lakote in revščine.
Nenamerno hujšanje je ponavadi posledica lakote in bolezni in na koncu pripelje do podhranjenosti. To se danes pojavlja predvsem v državah v razvoju, kjer živila pogosto niso dovolj prisotna. Tudi v stiski v srednji Evropi je igrala izčrpanostno vlogo (1931). V drugi polovici stoletja so izginili oglasi za pridobivanje teže s strani nemških revij. Vendar pa je prekomerna telesna teža v oglasih pomembna tema tudi v času med obema vojnama. Izguba teže, v okviru medicine, zdravja ali fizične sposobnosti, se nanaša na zmanjšanje celotne telesne mase zaradi srednje izgube tekočine, telesne maščobe ali maščobnega tkiva in / ali mišične mase, in sicer mineralnih kostnih depozitov, mišična , kite, in drugo vezno tkivo. Izguba teže lahko bodisi pride nenamerno zaradi neprimerne prehrane ali osnovne bolezni ali izvira iz zavesti prizadevanja za izboljšanje dejanskega ali zaznanega pretežkega ali debelega stanja. “Nepojasnjena” izguba telesne teže, ki je z redukcijo ni povzročil kalorični vnos ali uresničevanje, imenujemo kaheksija in je lahko simptom resnega zdravstvenega stanja. Namerna izguba teže je ponavadi navedena kot hujšanje, ponavadi z različnimi dietami.???????????????????????????

Shujševalna dieta

Nenamerno hujšanje je lahko posledica izgube telesne maščobe, izguba telesnih tekočin, mišična atrofija, ali celo kombinacijo teh. V splošnem velja kot medicinski problem, ko je vsaj 10% telesne teže posameznika bilo izgubljene v šestih mesecih ali 5% v zadnjem mesecu. Drugo merilo se uporablja za ocenjevanje teže, ki je prenizka, imenuje se indeks telesne mase (ITM).  Toda celo manjše količine izgube teže so lahko razlog za resno zaskrbljenost pri slabotnih starejših osebah.
Do nenamernega hujšanje lahko pride zaradi kakšne neustrezne hranljive prehrane glede na energetske potrebe neke osebe (običajno imenovana podhranjenost). Od bolezenskih procesov, sprememb v metabolizmu, hormonskih sprememb, zaradi zdravil ali drugih sredstev, obolenj ali v povezavi z zdravljenjem, sprememb v prehrani, ali zmanjšanega apetita, povezanega z boleznijo ali zdravljenjem, lahko privede, povzroči nenamerno shujševanje oziroma izgubo telesne teže.