Koristne informacije o ravnih strehah

Koristne informacije o ravnih strehah

Ravna strehaNovi predpisi v gradbeništvu za ravne strehe vedno več pozornosti polagajo, požarni varnosti objektov.
Razred izdelkov A1: do reakcije požara razvrščeni materiali, ki ne spodbujajo širjenje požara in ne povzročajo širjenja ali pojava gostega dima, pekočih delcov ali izpust plinov, ki bi lahko privedli do eksplozije.

Nekatere ravne strehe so narejene iz kamene volne. Kamena volna ne gori, temveč se tali pri temperaturi nad 1000 ° C, in spada v razred A1-negorljivega materiala. Namestitev požarne izolacije razreda A1, daje ključnih nekaj sekund potrebnih za evakuacijo in prihranek dragocenih življenj. Podatki za krovstvo o požarnih razredih inženirskih materialov, morajo biti na razpolago vsem – investitorjem, arhitektom in končnim uporabnikom stavbe, hiše. Na ta način, poudarja pomen požarne varnosti stavbe, ne samo za oblikovalce, ampak tudi za končne uporabnike. Že politika krovstva različnih zavarovalnih premij, je selektiven pristop k zagotavljanju stanovanjskih objektov, ob upoštevanju njihovih stopenj varstva pred požarom.  Namestitev požarnih materialov za gradnjo stavb na Gerard strehe postane cenejše na dolgi rok in najpomembnejše omogoča večjo varnost.

ravna-streha-1Funkcija izolirane strešne konstrukcije na ravnih strehah vključuje za krovstvo predvsem zaščito in izgradnjo strešnih površin glede podnebne vplive in optimizacijo energetske učinkovitosti

 

 

 

Glavni dejavnik pri zasnovi Gerard strehe je zgradba sama. Sledijo gospodarski in okoljski dejavniki in seveda, funkcija želene arhitekturne rešitve. Med najbolj pomembne tehnične rešitve ravnih streh štejejo:

• požar
• temperatura
• veter
• mehanske obremenitve
• vlaga in tlak
• hrup

Toplotna obremenitev, ki jo imajo ravne oziroma horizontalne strehe:
Temperature na površini ravnih streh, odvisno od sezone in geografske lokacije lahko segajo od -25 ° C do + 75 ° C. Pogosto v določenih vremenskih pogojih lahko temperaturni razpon v enem dnevu presega 80 ° C, kar neposredno vpliva na končni sloj strehe. Posredno, to zagotovo vpliva na plast toplotne izolacije in vodnega režima prehoda skozi streho. Z izbiro ustrezne debeline toplotne izolacije za ravne strehe zmanjšamo toplotne izgube pozimi in preprečimo pregrevanje prostora v poletnih mesecih. Kamena volna zagotovo izpolnjuje te zahteve, saj je dimenzijsko stabilna in trajna, je iz toplotno izolacijskega materiala, ki se ne raztegne.

Tudi voda v različnih oblikah obremenjuje, ravne strehe in gradnjo ravnih streh, tako na zunanji kot na notranji strani. Ravne strehe in strešna konstrukcija (nosilna konstrukcija, toplotna izolacija in hidroizolacija) je v primeru ognja prvi strukturni sistem, ki je izpostavljen izredno visokim temperaturam. Požarna odpornost strešne konstrukcije v celoti močno vpliva na razpoložljivi čas, potreben za evakuacijo v primeru požara. Z uporabo negorljivih materialov razreda A1 namenjenim preprečevanju širjenja požara in izpusta škodljivih plinov ali gorečih padajočih delcev, ki imajo pogost vzrok za številne nezaželene in življenjsko nevarne posledice, omogočimo na prvem mestu varnost. Ravne strehe so opredeljena na več načinov. Po vrsti podstrukture, po vrsti končne hidroizolacije, sloju ali pritrdilnem sredstvu vgrajenih plasti. V praksi so ravne strehe razdeljene po fizikalnih lastnostih celotne stavbe.

Tako obstajajo tri osnovne vrste ravnih streh:
• topla streha
• prezračevana streha
• obrnjenja streha

Topla ravna streha je ustrezna rešitev, ne samo tam, kjer želimo čim prej postaviti streho, ampak tudi kadar jo želimo postaviti čimbolj ekonomično.

Prezračevana ravna streha je primerna za strešne konstrukcije z večjimi nakloni. Obrnjena streha se običajno uporablja za masivne betonske podlage.