LED paneli

LED paneli

LED paneli kot visoka tehnološka rešitev   LED paneli so posebna oblika LED svetil. Sodobni čas od nas zahteva, da razpravljamo tudi o zelo aktualni temi, ki se nanaša na energetsko učinkovitost stavb, predvsem na omejitev porabe električne energije. Sodobna tehnologija nam prinaša številne izjemno koristne rešitve, med katerimi osrednje mesto zavzema LED razsvetljava. Obstoječa svetila tako lahko zamenjamo z varčnejšimi ter okolju bistveno bolj prijaznimi. To pa LED svetila vsekakor so. Najbolje to lahko ugotovimo tako, da jih primerjamo med seboj in kaj kmalu ugotovimo, da z LED svetili lahko privarčujemo kar do 50 % električne energije.   Trenutno lahko celo z zagotovostjo trdimo, da nobena druga tehnologija na sodobnem trgu ne omogoča take varčnosti, obenem pa še takega barvnega spektra in tako številnih možnosti, kot na jih trenutno ponujajo LED svetila v vseh svojih različicah. Posebna oblika LED svetil so LED paneli. Strokovnjaki in tudi uporabniki jih zelo pogosto označujejo kot visoka tehnološka rešitev v razsvetljavi. Tovrstna LED svetila se smatrajo za revolucionarno zamenjavo za žarnice, ki smo jih uporabljali do sedaj. Pri tem imamo v mislih žarnice z žarilno nitko, varčne sijalke ter fluorestenčne sijalke. Večina LED panelov se odlikuje z zelo kakovostnimi LED čipi, ki so napajani s konstantnim tokom. Znani so tudi po svojih mlečnih pokrovih. Ker so LED paneli tako vsestranski veljajo za zelo priljubljeno rešitev ta osvetlitev številnih prostorov.

LED paneli in LED ravne plošče

Raziskave na trenutnem trgu so pokazale, da so LED paneli in tudi LED ravne plošče najbolj vroča inovacija, ki se navezuje na LED svetila. Gre za prav posebne tanke LED svetlobne elemente. Lahko so najrazličnejših oblik in tudi velikosti. Primerni so za osvetljevanje bivalnih ter poslovnih prostorov. Znani so po tem, da so zelo enostavni za montažo, obenem pa še energetsko zelo varčni.

LED paneli so asociacija na prihranek

Ob omembi LED svetil verjetno najprej pomislimo na velik prihranek, ki nam ga taka svetila omogočajo. Vemo, da varčevanje šteje predvsem na daljši rok. Prav tako vemo, da nakup LED panelov na začetku za nas pomeni kar velik strošek. Celo več; je veliko večji, kot če bi se odločili za nakup katerih koli drugih svetlobnih elementov. Če pa upoštevamo njihovo življenjsko dobo, ki doseže celo do 50 000 ur, poleg tega pa ne potrebujemo prav nobenega posebnega vzdrževanja, potem se nam njihov nakup še kako zelo izplača. Pika na i pa je še njihova izjemno nizka poraba električne energije.

LED paneli in njihova vgradnja

LED paneli so znani po tem, da so zelo tanka LED svetila in ponavadi tudi nevtralnih oblik. Zato se zlahka lahko zlijejo z okoljem. Pri tem mislimo tako na stanovanjski prostor kot tudi na poslovni. Cenjeni so tudi zato, ker na trgu veljajo za EKO produkt, saj ne vsebujejo prav nobenih škodljivih primesi oziroma elementov. Prav tako ne proizvajajo UV sevanja, za katerega vemo, kako zelo je škodljivo za naše zdravje in nenazadnje tudi za naše okolje, v katerem bivamo. LED paneli so lahko povsem samostojni elementi, ki nam nudijo vrhunsko osvetlitev. Lahko pa jih vgradimo v mavčne plošče, spuščene stropov ter podobno. Ne glede na to, na kakšen način jih vgrajujemo, pa nam zagotavljajo močno in hkrati tudi površinsko široko osvetlitev. Pri tem lahko izbiramo med različnimi barvami njihove razsvetljave. Še posebej priljubljene so topla bela, dnevno bela in hladno bela barvna osvetlitev LED panelov. V nekaterih primerih je možna tudi celotna barvna lestvica oziroma RGB.

Vgradni LED panel na spletni prodajni polici

Ker so LED paneli tako priljubljena oblika razsvetljave smo se odločili, da obiščemo naključno spletno trgovino z LED svetili in si tudi povsem naključno ogledamo enega od LED panelov. Odločili smo se, da podrobneje raziščemo lastnosti vgradnega LED panela 3 W okrogle oblike. Izbrani LED panel velja za enega med najnižjimi na trgu. Za svojo vgradnjo potrebuje le 3 centimetre, primeren je za vgradnjo v prav vse vrste stropov, ki so votle narave. Ob vgradnji ga priklopimo na 230 V. Napajalnik je priložen in se lahko pri vgradnji potisne ob stran. Tudi zanj je značilno, da ne potrebuje večje globine od treh centimetrov. Izbrani LED panel ima prav posebno lečo. Njena naloga je, da popolnoma enakomerno razporedi svetlobo, s tem pa zmanjša tudi bleščanje. LED panel osvetli ves prostor, njegova svetilnost se lahko primerja z močjo 20 W žarnice klasične narave. Ker nima vodoodporne zaščite, moramo biti pazljivi, če ga vgradimo v naše kopalniške prostore. Proizvajalci nam svetujejo, da ga je potrebno montirati vsaj 60 centimetrov stran od umivalnika oziroma kadi. V zunanjosti doma pa ga lahko namontiramo samo tam, kjer ne bo izpostavljen direktnemu dežju. Na prodajni polici se nahaja tovrstni LED panel v različnih svetlobnih barvnih odtenkih. Izbiramo lahko med toplo ali hladno belo barvno svetlobo. Če se bomo odločili za toplo belo, nas bo ta spominjala na svetlobo klasične žarnice. Taka barvna svetloba je primerna za bivalne prostore, kot je na primer kuhinja, dnevna soba in spalnica. Hladna bela svetloba LED panela pa ke primerna za kopalnice, hodnike, poslovne prostore in predvsem za zunanjo uporabo. Zelo pa spominja na svetlobo, ki jo oddaja ksenon avtomobilska žarnica.

Številni tehnični podatki LED panelov

Pri nakupu kakršnega koli LED panela moramo biti pozorni na prav vse tehnične podatke, ki pa jih ni malo. V ospredju so barvna svetloba, barvni videz, čas do polne svetilnosti, dimenzije svetilke, garancija, globina izvrtine, kot svetilnosti, moč, možnost zatemnjevanja, napetost, premer izvrtine, primerjava z navadno žarnico ter svetlobni tok. V vsaki trgovini pa lahko postavite tudi številna dodatna vprašanja, sploh če se prvič odločate za montažo LED panelov v svoje prostore ali na zunanje predele svojega doma. Vsako vprašanje in odgovor vam bosta še kako zelo koristila tudi pri nadaljnji uporabi te vrhunske razsvetljave, za katero večina meni, da je razsvetljava prihodnosti in da bo v zelo kratkem času povsem zasenčila klasične oblike razsvetljevanja naših prostorov, tako notranjih kot tudi zunanjih. LED svetila pa se vse bolj uveljavljajo tudi na področju avtomobilske industrije ter še na mnogih drugih zelo pomembnih področjih našega življenja. Ravno zato je dobro, da tudi mi začnemo razmišljati v to smer, da bi LED svetila v vseh možnih verzijah postala tudi del našega življenja.