Mesečne kontaktne leče

Kadar govorimo o nošenju leč so mesečne kontaktne leče  ena  najpogostejših izbir. Kontaktnih leč je ogromno, ki pa se med zelo razlikujejo po kvaliteti, življenjski dobi in strukturi. Vse pa niso primerne za vsakogar, zato je pomembno, da pred nošenjem leč govorite z strokovnjakom ali vašim okulistom. Vid je eno od najpomembnejših čutil za človeško življenje. Vendar pa vsi ne vidijo enako dobro, zato si pomagajo z različnimi pripomočki.

Nakup leč

Nepravilne leče nam lahko poškodujejo oči in jih močno izsušijo, zato mesečnih kontaktnih leč nikakor ne kupujte na pamet. Kot že samo ime pove mesečne kontaktne leče, se po nekje mesecu zamenjajo oz. zavržejo, tako pa poskrbimo za manj okužb in vnetij, ki pa hitro privedejo ob nenehnem nošenju kontaktnih leč.

Cena kontaktnih leč

Mesečne kontaktne leče so cenovno ugodne in zelo lahko dobavljive, preko spleta ali v različnih optikah in okulističnih ambulantah. Vsekakor pa bodite pazljivi pri nakupovanju preko spleta, saj je pomembno, da vam bodo leče ustrezale in vam ne bodo poškodovale očesa. Leče se med seboj zelo razlikujejo, nekatere leče pa niso primerne za vsakega posameznika. suhe očiČe se vaše oči solzijo ali imate suhe oči potem boste potrebovali posebne leče, ki nudijo posebno funkcijo in nego vašim očem. Nekatere mesečne kontaktne leče lahko nosimo tudi do 7 dni brez da bi si jih odstranili z oči. Takšne kontaktne leče so nekoliko dražje saj so narejene iz mehkejših materialov primernih za celodnevno nošenje. Običajne leče pa niso primerne za spanje in tuširanje saj lahko predstavljajo tveganje za vaše oči, saj vašim očem jemljejo kisik. Ta tveganja pogosto privedejo do okužbe roženice, neovaskularizacije in ponekod lahko tudi oslepitve. Te vrste leč lahko brez težav nosite čez ves dan saj dovajajo kisik našim očem, saj so naše oči odprte. Narejene so iz silikona in hidrogela, ki pa imajo višjo propustnost za kisik. Imajo namreč funkcijo da omogočajo do pet krat več kisika v primerjavi z običajnimi kontaktnimi lečami. Kadar pa se odločimo za mesečne kontaktne leče pa poskrbimo tudi za okolje. Mesečne leče ne privedejo do večjih stroškov in na leto uporabite 24 leč. Dnevne kontaktne leče pa so veliko večji strošek, saj jih morate menjati dnevno in s tem ogromno povečamo stroške. barvne-lecePoleg tega, da mesečne leče dajejo do 5x več kisika kot običajne so zelo udobne in enostavne za uporabo. Z vstavljanjem teh leč ne boste imeli večjih težav. Narejene so iz mehkih materialov, kar občutno poveča obdobje. Oči se ne izsušijo in ostanejo vlažne tudi kadar jih nosimo.

Obisk pri okulistu pred nakupom kontaktnih leč

Preden pa boste kupili leče in jih pričeli nositi, pa se posvetujte z svojim okulistom ali strokovnjakom na tem področju. Nepravilna izbira kontaktnih leč pa lahko poškoduje vaše oči in jim pusti trajne posledice. Vaš okulist bo pregledal vaše oči in na podlagi tega vam bo svetoval katere leče so najboljša izbira za vas. Pomembno je veliko dejavnikov: vlažnost oči, dioptrija, zdravstveno stanje oči… Pomembna je tudi trdota samih leč. Leče se delijo na mehke in trde leče, ki pa imajo zelo različne funkcije. Vsak posameznik pa ne more nositi leč, zato je zelo pomemben obisk pri okulistu. Najpomembnejšo funkcijo pri izbiri kontaktnih leč pa ima vaš življenjski slog. Kako dolgo nameravate nositi leče,ali vozite avtomobil ali kakšno drugo prevozno sredstvo, ali delate z računalniki… Vse to so zelo pomembni dejavniki, ki pa vplivajo na izbiro kontaktnih leč. Kadar pa vozite pa boste morali izbrati leče z uv učinkom, ki vaše oči ščitijo pred soncem in uv žarki. Mesečne leče se zelo prilagodijo očesu in posamezniku, zato so najpogostejša izbira posameznikov. Uporabljajo jih tudi športniki, zdravniki, pevci in najstniki…