Poročne obleke včasih

Poročna obleka je obleka, ki jo nevesta nosi v poročnem obredu. Barvo, slog in priložnostni pomen obleke je lahko odvisen od vere in kulture udeležencev na poroki. V zahodnih kulturah, neveste pogosto izberejo belo poročno obleko, ki jo je naredila  priljubljena kraljica Victoria v 19. stoletju.

stare porocne oblekePoroke med in takoj po srednjem veku so bili pogosto več kot le zveza med dvema osebama. Lahko so bili zveza med dvema družinam ali celo dvema državama. Veliko porok je bolj stvar politike kot ljubezni, zlasti med plemstvom in višjimi družbenimi razredi. Zato so pričakovane neveste nosile izposojene poročne obleke na način, da bi z maturantsko obleko predstavljale svoje družine v najugodnejši luči in pristajajoč njihovem socialnem statusu, saj niso  predstavljale le sebe med slovesnostjo obleke za maturo . Neveste iz bogatih družin so pogosto nosile bogate barve in ekskluzivne tkanine za maturantske obleke . To je bile skupek prikazov drznih barv in plasti s krznom, žametom in svilo. Neveste oblečene v višini trenutne mode, z najbogatejšimi materiali, ki jih denar lahko kupi. Najrevnejše neveste so nosile svoje najboljše cerkvene obleke za poročne dneve. Količina in cena materiala v poročnih  obleki so enako vsebovala odraz nevestinega socialnega položaja in obseg bogastva družine svatov. Prvi dokumentirani primerek princese, ki je nosila belo poročno obleko za kraljevi poročni obred je bila Philippa iz Anglije, ki je nosila tuniko s plaščem v beli svili, ter obrobljena s sivo veverico in hermelinom) v letu 1406.  Mary, (Kraljica Škotov), je nosila belo poročno obleko, leta 1559, ko se je poročila z njenim prvi možem, (Francis Dauphin, Francija), ker je bila njena najljubša barva, čeprav je bila bela kasneje barva žalovanja za francoske kraljice.

To ni bil razširjen trend. V pred viktorijanski dobi, so se neveste poroćalev vseh barvah, črna obleka pa je bila pa še posebej priljubljena v Skandinaviji.

Bela poročna obleka je postala priljubljena možnost komaj leta 1840, po poroki kraljice Viktorije z Alberta Saxe-Coburgom, kjer je Victoria nosila belo obleko. Uradni poročni portret fotografije je bil objavljen, in mnoge neveste so se poročne obrede odločile v skladu s kraljičino izbiro obleke, torej v beli barvi.

Tudi po tem, so poročne obleke prilagojene za obdobje v katerem so in slogu dneva. Na primer, leta 1920, so bile običajno kratke spredaj, z daljšim vlakom v hrbtu in  nosile so se Cloche-style poročne tančice. Ta težnja slediti trenutnim modnim trendom se je nadaljevala do poznih 1960, ko je postalo priljubljeno, da se vrne nazaj na dolge, polno opremljene obleke s ščitniki modeli, ki spominjajo na poročne obleke  iz viktorijanske dobe. Danes v zahodnih državaj so poročne obleke ponavadi bele, čeprav “bela poroka” vključuje tudi odtenke, kot so barve jajčne lupine, ecru in slonovina.

Kasneje, veliko ljudi domneva, da je bela barva namenjenena simbolizirat nedolžnost, čeprav to ni bil prvotni namen. Modra barva je bila povezana s čistostjo, pobožnostjo, zvestobo, in deviškostjo. Približno 75 odstotkov poročnih oblek na trgu je brez naramnic ali brez rokavov, deloma zato, ker take obleke zahtevajo manj spretnost, od oblikovalcev in jih je lažje spreminjati da pravilno pristojijo. Vendar obstajajo tudi poročne obleke z rokavi, in poročne obleke s pasovi so pravtako tako postali bolj priljubljeni v zadnjih letih. Veliko poročnih oblek danes je oblikovanih na podlagi viktorijanskih, starejših slogov in stilov, ki so jih nosili v letu 1900.

Več podobnih informacij najdete na portalu Popolna Poroka

Potrebujete morda poročni šopek?