Nadomestni tonerji in kartuše

Nadomestni tonerji in kartuše

So se vam izpraznili tonerji vašega laserskega tiskalnika oziroma vas je računalnik opozoril, da bo potrebna menjava kartuš že v kratkem? Če razmišljate o nakupu novih, razmišljajte z uporabo zdrave pameti in nikar ne nasedajte marketinškim potezam proizvajalcev.

Kdaj menjati kartušo?

Ko kupite nov tiskalnik, so mu tako kot vsakem drugem tehničnem izdelku priložena navodila. V teh poleg tega, kako tiskati in kako odpravljati težave s tiskalnikom, najdete tudi navodila, kako zamenjati kartuše in kakšni morajo ti biti. Navedeno je, kakšna mora biti prava oznaka tonerja oziroma kartuše oziroma njegov model, prav tako pa je dodano tudi priporočilo proizvajalca, da naj se v tiskalniku uporabljajo zgolj originalne kartuše.
Kaj vam proizvajalec s tem sporoča? Da so neoriginalne ali obnovljene kartuše neprimerni oziroma jih ne uporabljajte. V preteklosti je marsikdo nasedel takšnim priporočilom in verjel govoricam, da obnovljene kartuše in generični oziroma kompatibilni ali neoriginalni tonerji lahko uničijo tiskalnik. Pogosto se je govorilo o tem, da lahko slabe kartušein tonerji privedejo do okvar, čeprav je to povsem neutemeljeno. Če vključimo zdravo pamet, nam je to takoj jasno – tonerji, ki se prodajajo kot primerni, zadostujejo vsem standardom, sicer jih v prodaji ne bi bilo. In prav zares … Češe enkrat preberete navodila, tam piše, da vam proizvajalec priporoča uporabo originalnih kartuš nikjer pa ne piše, da obnovljene kartuše ali novi neoriginalni tonerji tiskalnik pokvarijo. To je zgolj možnost, ki pa je enako verjetna kot pri originalnih.
Proizvajalci imajo seveda dober razlog, da vas skušajo odvrniti od nakupa poceni izdelkov, pri katerih bi prihranili. Obnovljeni tonerji jim ne prinašajo dobička!

Uveljavljanje garancije na kartuše

Predstavljajte si, da bi kupili avtomobil, na katerem so pnevmatike proizvajalca A. Vi jih zamenjate za pnevmatike proizvajalca B, ki so po dimenzijah primerne. Ko ste znajdete v prometni nezgodi, vam pripada zavarovanje ne glede na to, da so pnevmatike druge – tudi te so namreč ustrezne in pravih dimenzij.
Enako velja, kadar se uporabljajo novi neoriginalni ali obnovljeni tonerji. Tudi ti so po karakteristikah povsem ustrezni, za kar njihov proizvajalec jamči, torej vam nihče ne more odreči garancije na tiskalnik zgolj zato, ker ste originalni toner zamenjali z drugim. Prepričanje, da vam garancija ne pripada, je zgolj še ena od govoric, s katerimi vas skušajo prepričati v nakup originalnih izdelkov, kjer imajo proizvajalci tiskalnikov dobiček. In ponovno: zdrava pamet nam pravi, da bi v primeru neustreznih neoriginalnih izdelkov potrošniške organizacije in tržne inšpekcije preprečile prodajo – ker je ta dovoljena, pa lahko terjate tudi popravilo tiskalnika pod garancijo. Tako da brez skrbi: neoriginalni in obnovljeni tonerji vam ne bodo povzročili stroškov, kvečjemu vam bodo zaradi neprimerno nižje cene prinesli prihranek.