Osnovne značilnosti CBCT slikanja zob

Osnovne značilnosti CBCT slikanja zob

Računalniška tomografija s stožčastim žarkom ali CBCT tehnologija za slikanje zob je medicinska tehnika slikanja, sestavljena iz rentgenske računalniške tomografije, kjer so rentgenski žarki divergentni in tvorijo stožec . CBCT slikanje zob postaja vse pomembnejše pri načrtovanju zdravljenja in diagnozi v implantološki zobozdravstvu, ortopediji in intervencijski radiologiji. Morda zaradi večjega dostopa do takšne tehnologije, CBCT skenerji za slikanje zob zdaj iščejo veliko uporab v zobozdravstvu, kot so na področju oralne kirurgije, endodoncije in ortodonije. Integrirana CBCT je tudi pomembno orodje za pozicioniranje bolnikov in preverjanje v slikovno vodeni radioterapiji.

Ortodontski posegi in CBCT slikanje zob

Med zobnim/ortodontskim slikanjem se CBCT skener vrti okoli bolnikove glave, tako da dobi skoraj 600 ločenih slik. Za intervencijsko radiologijo je pacient nameščen odmaknjen od mize, tako da je območje zanimanja centrirano v vidnem polju stožčastega snopa. Enotna rotacija 200 stopinj nad regijo, katero želimo videti, dobi volumetrični nabor podatkov. Programska oprema za skeniranje zbira podatke in jih rekonstruira, pri čemer proizvaja tisto, kar imenujemo digitalni volumen, sestavljen iz tridimenzionalnih vokslov anatomskih podatkov, ki jih je nato mogoče manipulirati in vizualizirati s specializirano programsko opremo. CBCT ima veliko podobnosti s tradicionalnim (fan beam) CT, vendar obstajajo pomembne razlike, zlasti za obnovo. CBCT je bil opisan kot zlati standard za slikanje ustne in maksilofacialne površine.

Resultado de imagem para tooth 3d scanning machine

Tehnologija stožčastega snopa je bila prvič predstavljena na evropskem trgu leta 1996 s strani QR s.r.l. (NewTom 9000) in na trg ZDA leta 2001. Leta 2013 so na festivalu della Scienza v Genovi v Italiji prvotni člani raziskovalne skupine (Attilio Tacconi, Piero Mozzo, Daniele Godi in Giordano Ronca) prejeli nagrado za izum CT-ja s konusnimi žarki.

Tehnične omejitve CBCT-ja pri slikanju zob

Čeprav praktičnost CBCT spodbuja njeno vse večjo uporabo v tehnologiji, tehnične omejitve ovirajo njeno vključevanje v področje. Dva najpomembnejša dejavnika, ki vplivata na uspešno integracijo, sta kakovost slike in čas (za nastavitev, zajem slike in obnovo slike). V primerjavi z multidetektorsko računalniško tomografijo (MDCT), širša kolimacija v CBCT vodi do povečanega razpršenega sevanja in poslabšanja kakovosti slike, kar dokazujejo artefakti in zmanjšano razmerje od kontrasta do šuma. Časovna ločljivost detektorjev cezijevega jodida v CBCT upočasni čas pridobivanja podatkov na približno 5 do 20 sekund, kar poveča artefakte gibanja. Čas, potreben za rekonstrukcijo slike, traja dlje za CBCT (1 minuto) v primerjavi z MDCT (realnim časom) zaradi algoritmov za rekonstrukcijo, ki zahtevajo računsko zahtevne konične snope. Algoritmi za rekonstrukcijo snopa so podobni tipičnim algoritmom za tomografsko rekonstrukcijo. Lahko se uporabijo metode, kot so filtrirana povratna projekcija ali iterativna rekonstrukcija. Ker pa je rekonstrukcija tridimenzionalna, bodo morda potrebne spremembe, kot je algoritem FDK.

Tveganja

Celotne doze sevanja iz 3D zobnih CBCT izpitov so za 96% nižje od običajnih CT testov, vendar zagotavljajo več sevanja kot standardni zobni 2D x-ray (OPG). Čas izpostavljenosti v CBCT je tudi sorazmerno manjši v primerjavi s konvencionalnim CT. Uporaba CBCT je v ZDA le malo regulirana. Priporočeni standard oskrbe je uporaba najmanjšega možnega vidnega polja (FOV), najmanjše velikosti voksela, najnižje nastavitve mA in najkrajšega časa izpostavljenosti v povezavi z načinom pridobivanja impulzne izpostavljenosti. Mednarodne organizacije, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija in ICRP, pa tudi številni lokalni organi in zakonodaja, spodbujajo zamisel o upravičenosti vseh zdravstvenih izpostavljenosti, pri katerih je treba pred izvajanjem postopka pretehtati tveganja in koristi.

Več info na https://rtgstudio.si/