Pomen maturantskih oblek

Pomen maturantskih oblek

Se še spomnite vašega maturantskega plesa? Se še spomnite kaj ste imeli oblečeno in kaj so imeli oblečeno vaši sošolci. obleka-za-maturoMaturantske obleke ne more noben pozabit. Priprave na maturantsko obleko kot vemo so bile zelo velike. Eni so si maturantsko obleko dali sešiti drugi so si jo sami ustvarili in tretji so si maturantsko obleko sposodili ali za njo odšteli malo premoženje. V združenih državah Amerike in seveda tudi v Združenem kraljestvu in v Kanadi je maturantski ples okrajšava za  maturantsko promenado. Seveda pa je to srečanje sošolcev in učiteljev v večernih in  maturantskih oblekah. To je ples vseh dijakov in dijakinj. Ta dogodek je običajno potekal ob koncu četrtega letnika srednje šole. Srednje šolci so naredili veliko ceremonijo okrog tega plesa. Tako od maturantskih oblek do hrane do zabave do izbire najlepše dijakinje itd.

V Ameriki vsi čakajo na kraljico in kralja maturantskega plesa. To je zelo častni naslov, ki ga podeljujejo najuspešnejšim in najbolj popularnim in lepim učencem. Oseba, ki podeljuje te lovorike je ena izmed višjih oseb na šoli kot je ravnatelj ali kaj podobnega. Tako da sam naziv postane še nekolik bolj normativen. Kdo pa ima vse te vrline, ki jih iščejo na učencih pa odločajo ostali učenci. Strokovnjaki predvsem menijo, da gre za priljubljenost,  zaželenost, moč in materialni stalež posameznikov. Tisti, ki ima bogate starše so večinoma tisti, ki se potegujejo za te naslove. Marsikateri starš je pripravljen plačati lovorike, da bi se njihovi otroci počutili posebno in edinstveno.

Kralj in kraljica maturantskega plesa morata na koncu se fotografirati in odplesati ples skupaj. Krona igra ključni pomen pri fotografiji. Prav tako pa tudi ostali komaj čakajo na to, da se bodo fotografirali z znanimi osebami. Seveda pa ta vloga ne zaseda samo plesa. Kralj in kraljica maturantskega plesa morata to lovoriko obdržati celo leto s lepim in vzornim obnašanjem. Velikokrat se bosta kasneje pojavljala na prireditvah kot je šport, izven šolske dejavnosti itd.

Nekateri to obliko maturantskega plesa ne kličejo maturantski ples ampak ameriški ples. Ta ples je razvit tudi po vsej EU in Avstraliji in Novi Zelandiji. Tam kjer je razvita zahodna kultura. Ta ples pa se je razvil iz družbene potrebe po posebnih zaključkih. Vsak uspeh je potrebno zaključit in kako ga lepše zaključit kot pa s plesom in svečano maturantsko obleko. Veliko ljudi se za ta ples odloči s svojim partnerjem ali s sošolcem. Veliko staršev si beli glavo kako si bodo to privoščili ker sam ples je zelo drag. Ples pa ni edini strošek. Prav tako je pomembno tudi potovanje, ki sledi pred ali po maturantskim plesom. Nekateri starši si za to prireditev vzamejo kredit ali sposodijo denar na kakšne drugačne načine. Vse da bi njihovi otroci imeli kaj se da poseben dan.