Shramba tonerjev

Tonerji se morajo primerno hraniti

V želji, da bi bili tonerji kar najbolj poceni, se marsikdo odloči za nakup tonerjev v večjih pakiranjih, na primer po dva, tri komplete ali več. Res je, da je cena s takšnim nakupom nižja, če jo preračunamo na komad, vendar pa moramo v tem primeru poskrbeti tudi za primerno shranjevanje tonerjev, ki še ne bodo kmalu v uporabi. Če zamenjate tonerje dvakrat ali trikrat letno, na zalogi pa jih imate večje število, vas lahko sicer čaka tudi neprijetno presenečenje: tonerji niso primerni za uporabo, vaše negodovanje pri prodajalcu po letu ali letu in pol pa ni več smiselno, ker je garancijski rok že davno mimo, poleg tega pa ste za težavo krivi povsem sami.

Kako se morajo shranjevati tonerji?
Za razliko od kartuš v tonerjih ni tekoče barvilo, temveč barvilo v prahu, zato ni skrbi, da bi se barvilo izsušilo. Vseeno pa lahko pride do težav, če ne upoštevamo pravil za shranjevanje.
Tonerje moramo hraniti v suhem in hladnem prostoru, zapakirane v originalni embalaži. Dokler so v embalaži, so dodatno zaščiteni pred okoljskimi vplivi, predvsem pred morebitno vlago, ki lahko tonerjem škoduje – vsi vemo, da najde vlaga pot skozi vsako najmanjši špranjo, torej lahko prodre tudi v notranjost tonerja in vpliva na prah za tiskanje.
Suh prostor in originalno embalažo, ki preprečujeta dostop vlagi, velja kombinirati tudi s primerno hladno temperaturo. Dobro je, če je toner na nekoliko nižji temperaturi od sobne, vendar to ni nujno, vsekakor pa ne sme biti izpostavljen visokim temperaturam. Tonerji naj se ne hranijo v bližini teles, ki oddajajo toploto, na primer poleg radiatorjev.
Četudi je toner originalno zapakiran in v prostoru, ki se nam zdi hladen, je potrebno paziti še na nekaj: da ni izpostavljen sončnim žarkom. Ti lahko toner močno ogrejejo in povzročijo, da bo pri tisku prihajalo do okvar.
Kje naj se torej hranijo tonerji? Če imate primerno hladno skladišče, v katerem ni vlage, bo to dober prostor, sicer pa se večina odloči kar za shranjevanje v omari v pisarni, kjer je spravljen tudi drug pisarniški material.
In naj kaj je še potrebno paziti? Tonerji se morajo hraniti v primernem položaju. Nikoli jih ne postavljajte postrani, temveč vedno ali vodoravno ali navpično – tako, kot je označeno na embalaži.
Če bodo tonerji pravilno shranjeni, potem ne z njihovo uporabo nobenih težav, tudi če jih boste hranili nekoliko dlje – in tako jih boste lahko še naprej kupovali v večjih pakiranjih in tako prihranili oziroma si zmanjšali stroške za nakup pisarniškega materiala in potrebščin.