ZNAČILNOSTI KRSTNIH SVEČ

Krstna sveča je bistvenega pomena pri krstu. Je simbol upanja in svetlobe Kristusa, predstavlja pa neko novo življenje krščenega. Sveča lahko predstavlja dragocen spomin zato svečo po krstu po tradiciji tudi shranimo. Svečo prižgemo na koncu obreda oz krsta in ponazarja novo osvetljeno pot.

svece

Krstne sveče se pojavljajo v vseh barvah. Zaradi današnjih trendov se barve zelo drastično spreminjajo. Tradicija je bila ,da so bile vse krstne sveče bele barve in podolgovate oblike, vendar pa sedaj to več ni nujno. Vendar pa tradicija nikoli ne umre in se še dan danes ljudje večinoma odločajo za bele krstne sveče.

Vsak posameznik si izbere svojo obliko in prav tako tudi barvo, na tržišču je več kot 100 različnih barv krstnih sveč. Tradicionalne barve za krstne sveče so bile bela in rdeča včasih tud zlata in srebrna. Sedaj pa so barve krstnih sveč tudi bolj žive in drzne. Letošnji modni trend je bila lila in vijolična barva. Barve so pa odvisne tudi od spola krščenca.

Oblike krstnih sveč:

Sveče nekoč so bile zelo preprostne. Vsebovale so samo ime in datum , za dekor pa kakšno pentljo ali križ. Današnje oblike krstnih sveč so pa odvisne od velikosti izbrane krstne sveče in od okusa vsakega posameznika. Nekaterim so bolj všeč manjše svečke ,ki se pojavljajo v kvadratni, srčkasti, okrogli, trikotni ,podolgovati obliki. Poznamo pa še velike sveče, ki segajo od tal pa vse tja do 1m višine in so zelo debelejše od standardnih sveč za krst, ki jih držimo kar v roki.

Večina ljudi  se odloča za standard velike sveče podolgovate oblike z različnimi dekorji in poslikavo.

Materiali krstnih sveč:

materiali za krste sveče so odvisni od izbire vsakega posameznika. Tradicionalna krstna sveča je bila bele barve in vsebovala je srebrni napis. Danes pa so materiali zelo raznoliki. Na tržišču imamo veliko materialov, ki jih lahko uporabimo pri izdelavi krstne sveče. Čipka je ena izmed najbolj priljubljenih motivov za dekor krstnih sveč.Za izdelavo sveče pa se uporablja tudi barven papir. Vosek je osnovni material za krstne sveče.Poznamo pa navadni in gleiran prozorni vosek. Vosek pa lahko poljubno tudi prebarvamo v različne barve z spreji za vosek. Na sveči se pojavljajo tudi nalepke različnih križov ali križi narejeni kar iz voska. Na sveči se pojavljajo tudi začetne črke ali ime krščenca. Napis je ponavadi v srebrni ali zlati barvi narejen iz plastike voska ali papirja.Za dekor pod svečo pa se ponavadi uporabi kakšen til, svila ali vrteks. Dekor se lahko izdeluje tudi iz lesa ali plastike. Les zelo lepo poudari svečo in daje naraven videz sveče.

Motivi na krstnih svečah:

Motivi na krstnih svečah se spreminjajo z modnimi trendi in so odvisni od okusa in vere vsakega posameznika. Tradicjonalni motivi za krstne sveče so križi, golobi, ribice, ki nosijo kristjanski pomen lahko pa vsebujejo tudi podobe angelov, kelihov ali čaš. Sveče pa so lahko tudi neriligiozne. In ne vseujejo križov ali angelskih podob in so lahko čisto klasične in vsebujejo samo ime krščenca in datum krsta.Nekateri se odločijo za sliko krščenca na krstni sveči in s tem zapolnijo prazen prostor na krstni sveči.Pogosto se na svečah pojavljajo tudi pentlje v vseh različnih barvah in velikostih. Barve in motivi na krstnih svečah pa so tudi odvisni od spola krščenca. Punce imajo krstne sveče obarvane bolj v nežne barve predvsem vsebujejo roza , dečki pa imajo predvsem veliko modre ali srebrne barve.

Več info na: Okraski.com